Meer informatie

GroenRijk Tilburg zet hun groenspecialisme op het gebied van kennis, inspiratie en gemak zoveel mogelijk in om de wereld te vergroenen en daarmee aantrekkelijker, leefbaarder en gezonder te maken. Ze hopen dat door hun kennis de zintuigen van hun klanten en andere ondernemers geprikkeld worden. Hoe meer mensen bezig zijn met het vergroenen van hun wereld, omgeving en buurt, hoe beter dit is om de natuur te beschermen en beter achter te laten. De klimaatverandering brengt meer wateroverlast en het verlies van biodiversiteit met zich mee. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, past GroenRijk Tilburg het assortiment voortdurend aan door bijvoorbeeld waterbergingsproducten en bloemen en planten toe te voegen die de biodiversiteit vergroten, maar ook door zelf zo duurzaam mogelijk te ondernemen.

GroenRijk Tilburg heeft bij het tuincentrum twee openbare laadpalen van AVIA VOLT geplaatst. Ook is het tuincentrum voorzien van meer dan vijfhonderdvijftig zonnepanelen, waardoor ze in de zomermaanden volledig zelfvoorzienend zijn. Door de groei van hun webshops is het wagenpark en het aantal gereden kilometers de afgelopen jaren enorm toegenomen. Om het bezorgen zo duurzaam mogelijk te kunnen doen, tanken ze hun bussen met HVO20 van AVIA. Dit is een duurzame diesel die wordt gemaakt uit plantaardig afval en zorgt voor een directe CO2-reductie van 20%.

 

AVIA VOLT laadpalen

Wim van de Noort, directeur GroenRijk Tilburg: “Ik vind het belangrijk om onze visie op duurzaamheid zoveel mogelijk uit te stralen en met het plaatsen van de openbare laadpalen van AVIA VOLT begint dat al op het parkeerterrein. Met de aanschaf van twee laadpalen met in totaal vier laadpunten, kunnen niet alleen de bezoekers hun auto laden terwijl ze bij ons aan het winkelen zijn, maar ook voor de vertegenwoordigers van onze leveranciers is het een welkome aanvulling. Ik was al klant bij AVIA voor het HVO 20 tanken, dus ook voor de laadpalen was AVIA voor mij een logische keuze. Ik werk graag samen met lokale ondernemers en ook voor AVIA VOLT geldt dat de lijntjes kort zijn en de persoonlijke betrokkenheid veel groter is dan bij andere leveranciers. De laadpalen staan er alweer een paar maanden, maar helaas valt het gebruik nog wel wat tegen. Ik ga er nog maar een keer via onze social mediakanalen aandacht aan besteden, want blijkbaar is een tuincentrum niet direct de meest logische plek om je auto op te laden, terwijl het juist heel handig te combineren is met het winkelen en je dan ook nog eens je auto dicht bij de ingang kunt parkeren.”

 

HVO als duurzaam alternatief voor fossiele brandstof

Wim: “Voor ons tuincentrum bezorgen we voornamelijk in de regio, maar sinds de uitbreiding met de drie webshops tuinmeubels.nl, bbqkopen.nl en tuincentrumoutlet.com zijn alle grenzen verdwenen en bezorgen wij de grotere artikelen zelf door heel Nederland en België bij de mensen thuis. We zijn een seizoenbedrijf met voornamelijk in het voorjaar en de zomer een piek. In november en december zijn het voornamelijk de kerstspullen, maar dat kunnen we afhandelen met twee bezorgwagens. In het voorjaar en in de zomer daarentegen rijden we met vijf wagens. Inruilen voor elektrische versies is niet realistisch door de afstanden die we rijden en is ook een stuk duurder, helemaal omdat drie bestelwagens bijna de helft van het jaar niet in gebruik zijn. We zijn dus op zoek gegaan naar een alternatief en daarom tanken we nu volledig HVO 20. Binnen drie kilometer hebben we drie tankstations van AVIA en op andere plekken kunnen we tanken met de AVIA-pas, zodat we altijd op HVO 20 kunnen rijden.”

 

Met zonnepanelen grotendeels zelfvoorzienend

Wim: “We hebben om precies te zijn 568 zonnepanelen geplaatst, waardoor we in het voorjaar en de zomer volledig zelfvoorzienend zijn en zelfs te veel opwekken. Uiteraard zijn de AVIA VOLT laadpalen ook op de zonnepanelen aangesloten. In de winter is het aantal zonnepanelen helaas niet voldoende om zelfvoorzienend te zijn, mede door onze kerstafdeling waar we een ontelbare hoeveelheid lichtjes hebben branden. De volgende logische stap in onze verduurzaming zal dan ook het opslaan van de te veel opgewekte stroom zijn, maar dat zal helaas nog wel even duren voordat dat in deze grote hoeveelheden kan. Hetzelfde geldt voor een alternatief voor onze verwarmingsketels, ook hiervoor zullen de bestaande technieken nog verder doorontwikkeld moeten worden, voordat wij er gebruik van kunnen maken. We hebben wel een energiezuinig cascadesysteem, dat voor minder CO2-uitstoot zorgt en waarmee we onze wisselende warmte- en koelvraag nauwkeurig kunnen afstemmen. Sowieso hebben we kritisch gekeken hoe we kunnen besparen op de stookkosten, door uit te proberen welke temperatuur het minimaal in ons tuincentrum moet zijn, zodat het nog wel comfortabel is en wat dan de beste momenten zijn om te stoken. Vooral onze kamerplanten zijn gevoelig en hebben een minimumtemperatuur van 13,5 graden nodig, anders ontstaat er kouschade.”

 

Tuincentrum is lastig gebouw om te verduurzamen

Wim: “Bij de nieuwbouw in 2015 hebben we geprobeerd een zo energiezuinig gebouw neer te zetten, maar als gebouw zelf valt het behoorlijk tegen, omdat we voor onze planten zoveel mogelijk lichtinval nodig hebben. We hebben wel gekozen voor 32 mm dikke polycarbonaat platen en dat is het meest duurzaam wat er op dat gebied te krijgen is, maar is qua isolatiewaarde natuurlijk niet echt ideaal.”

 

Groen klimaatplein

De tuin is een van de plekken waar de biodiversiteit bevorderd kan worden en waar water- en hittestress opgelost kan worden. Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie van tuinretailers en hun toeleveranciers, heeft als missie om samen met de tuincentra bij te dragen aan een gezonde, groene leefomgeving voor mens en dier. Wim: “Op advies van Tuinbranche Nederland hebben we een groen klimaatplein ingericht, waar we onze klanten inspireren om hun tuin groen en gezond voor mens en dier in te richten. We bieden verschillende wateropvangproducten aan zoals een regenton, maar ook reservoirs voor in de grond, zodat al het regenwater in eigen tuin opgevangen kan worden. Daarnaast geven we ook tips welke planten ze het beste kunnen gebruiken voor meer vlinders en bijen in de tuin en welke planten voor de vervanging van tegels. Om het verwijderen van tegels te stimuleren hebben we al meerdere keren een actie gedaan, waarbij tegels ingeleverd konden worden in ruil voor een waardebon voor planten.”

 

Lokaal en duurzaam geproduceerd

Wim: “Ook bij de inkoop van onze producten probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met het klimaat. Al onze teakhouten tuinmeubelen hebben het VLK/V-Legal keurmerk en zijn dus op een milieuvriendelijke en legale manier geproduceerd. Onze buitenpotten van Elho en Capi zijn niet alleen volledig gemaakt van gerecycled kunststof, maar worden ook nog eens hier in de buurt geproduceerd in plaats van in het Verre Oosten én zijn betaalbaar. Deze merken zijn voor mij het mooiste voorbeeld van dat het lokaal, milieuvriendelijk en betaalbaar produceren wel kan en ik hoop dat anderen producenten dit goede voorbeeld volgen, want dan neem ik het zeker op in ons assortiment.”

Wim: “We proberen zelf ook zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen. We vangen al het regenwater op in een bassin en geven daarmee al onze planten water en ik ben nu aan het kijken of we ons parkeerterrein milieuvriendelijker in kunnen richten met grasbeton tegels, zodat het water direct de grond in kan in plaats van in het riool. Ons printer- en folderpapier is afkomstig van bomen uit een duurzaam beheerd bos en we communiceren zoveel mogelijk online, zodat we op den duur helemaal kunnen stoppen met de folders. We hebben jaren geleden al de plastic en papieren bekertjes en roerstaafjes in de kantine vervangen door een mok en gewone lepeltjes en ook de gratis plastic zakjes hebben we al een tijd niet meer.”

Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.