Meer informatie

Huuskes is totaalleverancier, producent en kennispartner in eten en drinken voor de zorg en bedrijfscatering. Al sinds 1956 werken ze met een team van meer dan 1.000 medewerkers aan lekker en gezond eten en drinken voor hun klanten. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft altijd al een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering van Huuskes gespeeld en duurzaamheid is hierin een steeds belangrijker onderdeel geworden. Niet alleen vanuit de eigen organisatie, maar ook vanuit de klanten van Huuskes. Het wordt steeds belangrijker om te weten waar het product vandaan komt, hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord de productie is, maar ook hoe het product getransporteerd wordt.

 

Fairtrade, dier- en milieuvriendelijke producten

Bij Huuskes kiezen ze zoveel mogelijk voor producten die rekening houden met milieu, dier en mens. Op deze manier kunnen de klanten eenvoudig duurzame keuzes maken en dragen ze samen een steentje bij aan een duurzame voedselketen. De ‘fresh & fair’ producten zijn geteeld of geproduceerd met respect voor de mensenrechten en met aandacht voor milieu en dierenwelzijn.

 

Verduurzamen waar het mogelijk is

Harrie Reink, Manager Logistiek bij Huuskes: “Het verduurzamen van ons wagenpark gaat veel verder dan alleen het aanpassen van de brandstof. Bij onze koelwagens kijken we bijvoorbeeld voortdurend hoe we duurzamer kunnen koelen. Jaren geleden zijn we al overgegaan op elektrisch aangedreven koeling. In eerste instantie maakten we hiervoor gebruik van een oplegger met een energie-as die stroom opwekt om te koelen. Vier jaar geleden hebben we de koelwagens voorzien van een accupakket, zodat ook als de vrachtwagen stilstaat bij een klant de koeling door blijft gaan. Tegenwoordig hebben we ook twee kleine vrachtwagens die worden gekoeld door zonnecollectoren op het dak.”

 

Inspelen op vragen van de klant

“Onze planners zijn voortdurend bezig om de routes zo optimaal mogelijk in te plannen, zodat we de CO2-uitstoot minimaliseren. Een van onze klanten vroeg zich af of wij niet konden samenwerken met hun andere leveranciers. Naast dat het niet heel milieuvriendelijk was dat al hun leveranciers met hun eigen vrachtwagens de bestelde producten af kwamen leveren, kostte het ook heel veel extra tijd om meerdere keren per dag iemand de bestellingen op te laten ruimen. Binnen Huuskes is toen Cross & Care Logistics ontstaan, waarbij meerdere leveranciers de goederen centraal op één van de vele distributiecentra van Huuskes afleveren. Deze goederen worden vervolgens door Huuskes gesorteerd en op afdelingsniveau in één keer bij de betreffende organisatie geleverd.”

 

Van diesel naar hybride en steeds meer elektrisch

Acht jaar geleden is Huuskes in een pilotproject via een consortium met onder andere Volvo gestart met een hybride vrachtwagen. Hier hebben ze jaren naar volle tevredenheid mee gereden en sinds vorig jaar zijn we overgestapt op een volledig elektrische vrachtwagen en bestelbus en hebben ze twee nieuwe vrachtwagens in bestelling. 

Harrie: “Ons wagenpak bestaat uit zo’n honderd voertuigen, waarvan we er ongeveer tien per jaar vervangen. We kunnen uiteraard niet in één keer alle honderd voertuigen vervangen voor volledig elektrische uitvoeringen. Om toch ons steentje bij te dragen zorgen we ervoor dat de voertuigen in ons wagenpark niet ouder zijn dan tien jaar, omdat ze dan niet meer aan de huidige minimale milieueisen voldoen. Eind dit jaar gaan we bij de voertuigen die nog niet door elektrisch vervangen kunnen worden over op Euro 6, zodat we ook met onze dieselvoertuigen zo emissieloos mogelijk zijn en daarmee voorbereid zijn op de toekomst als het gaat om toegang tot de milieuzones. Elektrische voertuigen worden gelukkig wel steeds goedkoper en fossiele brandstoffen steeds duurder, waardoor we wel steeds sneller over kunnen stappen naar een volledig elektrisch wagenpark. Onze grootste uitdaging is nu nog de accucapaciteit, maar ook daar wordt in door ontwikkeld.”

 

Laadstations op alle vestigingen

Harrie: “AVIA is net als Huuskes een Twents familiebedrijf en dat betekent geen mooie verhalen, maar gewoon doen wat je zegt. De samenwerking gaat al tien jaar terug, toen AVIA ons de eerste liters brandstof leverde. Sindsdien denken ze met ons mee hoe we ons wagenpark op een bij ons passende manier én tempo kunnen verduurzamen. Eind vorig jaar hebben we door AVIA VOLT een laadstation laten plaatsen bij ons logistiek centrum in Enschede. Het gebouw is volgens de meest energiezuinige en milieuvriendelijke richtlijnen gebouwd en een laadstation kon dan ook niet ontbreken. Onze vestiging in Beuningen is afgelopen mei voorzien van een laadstation en Nijkerk volgt uiterlijk begin volgend jaar. Het is de bedoeling dat onze voertuigen eind volgend jaar bij al onze vestigingen via een AVIA laadstation kunnen laden. AVIA denkt ook mee met de inrichting van de laadpleinen, waardoor ze zo zijn ingericht dat we de laadinfra eenvoudig uit kunnen breiden als het nodig is.”

 

Samen onderweg naar een duurzame toekomst

Wil je net als Huuskes je wagenpark stap voor stap verduurzamen? Wij hebben een model ontwikkeld waarin we de keuzes vanuit jouw organisatie, energiebehoefte en opgelegde verwachtingen in de sector op elkaar afstemmen. Gezamenlijk komen we tot een energiemix waarmee je direct stappen kunt zetten naar een duurzame toekomst.

Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.