Meer informatie

Er zijn veel verschillende soorten laadpalen. Als je bij je woning een eigen parkeerplaats hebt, dan kan het aantrekkelijk zijn om een eigen laadpaal aan te schaffen. Het thuis opladen van je elektrische auto is meestal veel goedkoper dan opladen aan een openbaar oplaadpunt en je weet zeker dat je altijd een laadplek hebt. Wij begrijpen ook dat de juiste laadoplossing vinden niet altijd even gemakkelijk is en geven je graag wat meer uitleg over welke laadpaal het meest geschikt is en waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een eigen laadpaal.

 

Heb je een 1-fase of een 3-fase laadpaal nodig?

Het grote verschil tussen een 1-fase en een 3-fasen laadpaal is dat een 3-fasen laadpaal in theorie drie keer zo snel kan laden. Je auto moet dan wel geschikt zijn om 3-fasen te kunnen laden. Dit geldt ook voor de aansluiting in jouw meterkast, deze moet ook 3-fasen ondersteunen. Mocht jouw auto wel geschikt zijn voor een 3-fasen aansluiting, maar de meterkast nog niet, dan kan je vaak tegen beperkte kosten een 3-fasen aansluiting laten aanleggen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat jouw periodieke energiekosten hoger zullen worden. De AVIA VOLT laadpalen kunnen geleverd worden met zowel een 1-fase als een 3-fase aansluiting.

 

Type aansluiting

Er zijn veel verschillende soorten aansluitingen, maar de type 1 en 2 zijn de twee meest voorkomende aansluitingen. De type 1 aansluiting staat ook wel bekend als de Yazaki stekker. De type 2 aansluiting wordt ook wel de Mennekes stekker genoemd. De type 2 aansluiting is het meest gangbaar en wordt op de meeste openbare plekken in Europa gebruikt. De type 1 aansluiting wordt vooral veel gebruikt door Franse en Aziatische automerken. Het is dus belangrijk om te weten welke aansluiting jouw auto heeft, voordat je op zoek kan gaan naar de juiste laadpaal.

 

Dynamic load balancing

Een laadpaal met dynamic load balancing houdt precies bij hoeveel stroom er verbruikt wordt in je huis en schakelt het laadvermogen van de laadpaal meteen terug als de stoppen er doorheen dreigen te slaan. Hiermee kan je dus gerust je droger aanzetten, terwijl jouw auto buiten aan de laadpaal staat. Met een 3-fasen aansluiting is de kans minder groot dat de stoppen doorslaan, maar met een 1-fase aansluiting wordt wel sterk aangeraden om een laadpaal met load balancing aan te schaffen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om je 1-fase aansluiting te vervangen door een 3-fasenaansluiting, zoals hierboven wordt omschreven.

 

Laadpaal en zonnepanelen

Meer dan 1.5 miljoen huishoudens hebben op dit moment al zonnepanelen op hun dak en dit worden er steeds meer. Je elektrische auto opladen met behulp van zonnepanelen kan erg voordelig zijn. Je kunt meer dan honderd euro per maand besparen op je elektriciteitskosten en hoe langer je de zonnepanelen hebt, hoe meer kosten je per jaar bespaart. Als je er over denkt een eigen laadpaal aan te schaffen, is het dus zeker interessant om te overwegen om dit te combineren met de aanschaf van zonnepanelen.

 

Heb je advies nodig over welke laadpaal je aan moet schaffen? 

Wij denken graag geheel vrijblijvend met je mee om te kijken welke laadoplossing het beste aansluit bij jouw behoeftes. Je kunt ons bereiken via ons contactformulier, info@aviavolt.nl of (088) 134 4081.