Meer informatie

Het kabinet heeft de aanschafsubsidieregeling voor e-trucks voor dit jaar vastgesteld op 30 miljoen euro. De subsidie is bedoeld om elektrische trucks of vrachtwagens op waterstof, financieel aantrekkelijker te maken voor ondernemers. Het is de bedoeling dat het aantal emissievrije trucks in de komende jaren flink gaat groeien, mede doordat steeds meer steden vrachtwagens op diesel de komende jaren gaan weren.

 

Loting

Echter volgt er wel een loting om de subsidie aan te vragen. Ook komt niet elke vrachtauto in aanmerking voor de AanZET-subsidie. Enkel volledige emissieloze vrachtauto’s vanaf 4.250 kilo komen in aanmerking. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal 40% vergoed krijgen. Voor de kleinste bedrijven, met minder dan tien werknemers loopt dat op tot 60%.

 

Geen verdubbeling

De verdubbeling van het subsidieplafond voor dit jaar gaat niet door. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur publiceerde eerder deze week dat de aanschafsubsidieregeling voor dit jaar opgehoogd zou worden van 30 miljoen euro naar 57,4 miljoen euro. Hiermee zou er ook een eind komen aan de omstreden loting. Echter werd de wijziging ‘abusievelijk gepubliceerd’. Dat betekent dat de pot voor elektrische vrachtwagens dit jaar voorlopig leeg blijft.

 

Hulp nodig?

Ben jij ondernemer en heb je hulp nodig met het aanvragen van de AanZET-regeling? Wij helpen je graag!