Offerte aanvragen

In 2022 introduceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks. De subsidieregeling is voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze vrachtauto willen kopen of financial-leasen. Hierdoor wordt het prijsverschil tussen een emissieloze vrachtwagen en een dieselvrachtwagen kleiner. Het budget voor deze subsidie is verhoogd naar €45.000.000,-. Noteer daarom 26 maart in jouw agenda!

De regering wil op deze wijze Nederlandse ondernemingen stimuleren om te kiezen voor een emissieloze vrachtwagen.

 

Voor wie?

De aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks is een regeling voor ondernemers en non-profitorganisaties die met een nieuwe, volledig emissieloze vrachtauto willen gaan rijden.

In 2023 werd er op basis van een loting bepaald aan welke aanvraag de subsidie werd toegekend. In 2024 is het de bedoeling dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling. Elk bedrijf mag maximaal één elektrische vrachtauto per dag aanvragen. Dagelijks wordt bepaald of er nog subsidiebudget voor de volgende dag over is. Ook moet de gekochte vrachtauto na aanschaf 4 aaneengesloten jaren op jouw naam staan.

Hoe hoog de subsidie is hangt af van de grootte van jouw bedrijf en de voertuigcategorie.

 

Het subsidiebedrag in 2024 ligt tussen de €7.500,- voor een lichte bakwagen voor een groot bedrijf tot €115.200,- voor een zware bakwagen of trekker voor een klein bedrijf. Voor de leasemarkt komt er ook een mogelijkheid voor sale en leaseback waardoor de subsidieaanvragen via de transportbedrijven kunnen worden afgewikkeld. Op de site van de RVO kun je nakijken voor hoeveel subsidie jouw bedrijf in aanmerking komt bij de aanschaf van een zero-emissie truck.

 

Zero-emissiezones

30 grote gemeenten voeren per 1 januari 2025 zero emissie zones in. Het aantal zones waar je enkel binnenkomt met een zero emissie truck zal vanaf dat moment in snel tempo toenemen. Daarbij geldt dat alle vrachtwagens die na 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet emissievrij moeten zijn om toegang te krijgen tot zero emissie zones. 

 

Concept regeling

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de concept regeling vanuit de Rijksoverheid. Naar verwachting gaat de regeling open op 26 maart 2024.

 

Wat moet je nu doen?

Je kunt vandaag al beginnen met het inventariseren van jouw behoefte. Hoe zien je routes eruit? Wat kan er al elektrisch? En welke gevolgen heeft dit voor jouw stroombehoefte? Het op tijd beginnen met elektrisch rijden geeft je een grote voorsprong richting de toekomst. Bang dat jouw huidige aansluiting niet toereikend is om elektrisch te gaan rijden? Wij hebben een systeem waarmee je ondanks een kleine aansluiting toch kan elektrificeren.


Meer weten? Of samen beginnen met de inventarisatie? Wij helpen je graag!

 

Contact opnemen